fredag 8 februari 2013

Veckobrev!

Hej på er!

Måndagen började som vanligt med arbete i halvklass. De fick arbeta vidare med olika övningar i Bornholm och dessutom fick de sina matteböcker. De blev mycket glada över att få sin mattebok och ivriga att börja. Vi började att arbeta med att "hitta lika" och de skulle färglägga de som såg likadana ut. De är väldigt duktiga på detta redan men det handlar också mycket om att träna sin finmotorik.

Denna vecka har vi arbetat väldigt mycket med konflikthantering. Både i helklass och halvklass. Det har gått väldigt bra och det har även verkat som att barnen har tyckt det varit kul men framförallt att de har tänkt till kring det vi gjort. Jennifer har varit ansvarit över detta.
Konflikthanteringen har vi knytit ihop med serien "vara vänner" som vi började titta på i höstas. Det är korta filmer, ca 8 minuter och barnen tycker om att titta på dem. Det blir alltid väldigt bra disskussioner efteråt och vi pratade om liknande situationer som de varit med om eller som kan uppstå.
Denna vecka handlade det om "att säga ifrån" och "att vara en mobbare". Det kan kännas som ett väldigt starkt ord att kalla någon mobbarer men vi pratade om vad det faktiskt innebär och hur liten gränsen kan vara från att man retar någon eller skojas till att man blir en mobbare.

På idrotten tränade vi bla på grundformerna - stödja, rulla, hänga, hoppa, springa, balansera. Vi försökte påpeka att farten inte hade betydelse utan utförandet av övningarna. Många går på gymnastik och kunde både hjälpa, visa och inspirera andra.

Alla har fått berätta om sin läxa och de var väldigt bra på att lyssna på varandra så att den som pratade verkligen fick känna att den stod i centrum och att den var lite viktig.

Vi har fortsatt med lite rest arbete för de som varit sjuka. De som inte hunnit tillverka en klocka fick göra det och övriga hade massage. Vi kommer fortsätta att arbeta med klockan trots att vi redan nästa vecka börjar med ett nytt arbetsområde. Många vill lära sig klockan och pratar mycket om den.

Vi har haft klassråd i veckan och på fredagen var det barnråd då vi hade två nya representanter som fick gå. Vid klassrådet så framkom att många ville ha mer läxor. Jag valde därför att skicka med dem en läxa idag, fredag. Det är en sida jag vill att alla fyller i en sida och baksidan är för de som vill ha en utmaning. Sedan bifogade jag ett papper på alfabetet som kan vara en liten hjälp för barnen om de vill träna tillsammans med er hemma. Idag arbeta med konflikthantering i helklass och de har dessutom arbetat i helklass med Marie som är fritidspedagog i FB. De fick arbeta två och två. De lyssnade på en saga som de sedan skulle hitta på ett slut på och rita tillsammans med sin kompis. De fick sedan redovisa bilden för övriga gruppen. De fick träna på att lyssna, fantisera, samarbeta, måla och redovisa.

Kort om kommande vecka:
Vi börjar med arbetsområdet ”tärningen”. Barnen ska få göra egna tärningar, koppla prickarna till antal och siffra. Vi kommer att arbeta med stenciler, i matteboken och med olika sorters spel.

Vi kommer också göra sista kapitlet i Lyckostjärnan. I själva arbetsboken kommer vi fortsätta lite till. Det blir också arbete med bokstaven T, ipads, matteboken, stegvis, bornholm och konflikthantering. Dessutom de sista kartläggningarna i Bornholm.

Nästa torsdag har vi en trygghetseftermiddag. Vi ska bland annat knyta vänskapsband tillsammans med år 9. Detta kommer ni kunna se resultat av i ljushallen samma dag.
Då vi har en ny Likabehandlingplan så inleder vi denna dag med att se på en "vara vänner film" prata om den och koppla ihop det med olika saker som tas upp i vår Likabehandlingsplan. 
Vi arbetar mycket med hur vi är mot varanadra  på många sätt även annars. Vi ser då och då "vara vänner filmer", arbetar med konflikthantering och stegvis. Vi pratar om trivselregler, har trygghetsdagar och barnen får även fylla i en trygghetsenkät (med vår hjälp).

På fredag har vi disco på eftermiddagen. Då får man gärna ha något rött på sig eftersom det är i anknytning med alla hjärtans dag.

Ha en trevlig helg!

Salina, Jennifer och Peter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar