fredag 21 mars 2014

Inför vecka 13


Hej!

Vi har haft en spännande vädervecka med alla möjliga väderlappar på morgonens samling. På måndagen var vi i Kockosparken och rullade snöklot för fullt. Vissa blev till snögubbar, andra blev till mur eller konstverk och ett kraschad klot blev helt plötsligt en motorcykel. Vi jämförde också om fröknarna var längre eller kortare än snögubben och hur många barn som måste ligga på rad för att bli hela längden av snömuren. Vi hade det jättehärligt!


Under veckan har vi haft flera"jämför och mäta"-uppdrag. Barnen har mätt varandras armar och ben. Först har de gjort förutsägelser över vem de tror har längst armar/ben och därefter har de använt en pappersrulle som de gjort lika lång som armen/benet. Därefter har de klistrat upp dessa i storleksordning och studerat/ diskuterat olika saker som kommer fram. Är det alltid samma barn som har längst arm som också har längst ben? Kan det vara felmätt någonstans? Vi har tillsammans förstått vikten av att alla har samma start- och slutpunkter i mätningarna.

Vi har också pratat om skillnaden mellan att bara gissa och ha en förutsägelse. En gissning kan vara att alla barn på en bänkrad har bananer med sig till skolan, man tänker inte efter så mycket. En förutsägelse är att tänka till lite - "Hmm.. det där barnet brukar äta banan - jag tror att hon/ han har med sig en banan idag också. Idag har barnen frångått mätandet av sina kroppar och istället mätit dörr/ fönster/ lådhurts och whiteboardtavlan. Men först en förutsägelse av längsta och kortaste föremålet.

Under veckan har vi också arbetat med mönster - att se den upprepade delen. Men också att föra in ett mönster i en tabell! Avancerat ska det vara. Men lättare att förstå när vi upptäckte att det liknade krysslistan! I samband med detta pratade vi om ordet antal och att vi ska prova på att använda det ordet när vi på morgonen pratar om hur många vi är i klassen, antal sjuka osv.





Under nästa vecka ska vi mäta och jämföra hur långt en groda kan hoppa. Vi ska arbeta med bokstaven Y och mycket mycket mer!

Trevlig helg!
Hälsningar fröken Lollo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar